Dakkapel Flevoland (Almere)

In de komende alinea’s besteden we aandacht aan het plaatsen van dakkapellen in de provincie Flevoland. De provincie telt in totaal zes gemeenten, waarvan we de leges en welstandsnota’s behandelen. Daarnaast komen de globale kosten van een dakkapel in Almere, Lelystad en Emmeloord aan bod. Verder komt u te weten of een dakkapel in Dronten, Urk en Zeewolde meer kost of dat het niet zoveel uitmaakt waar u woont. Aan het eind van deze pagina kunt u de welstandsnota van iedere Flevolandse gemeente downloaden.

Kosten dakkapel Almere, Lelystad en …

Almere is met afstand de grootste stad van de provincie Flevoland en is de stad waar de meeste dakkapellen worden geplaatst. Een dakkapel kost in Almere echter niet minder dan in bijvoorbeeld Lelystad of Emmeloord. Voor een meter dakkapel moet in zowel Almere als Lelystad € 1.000 tot € 1.300 worden betaald. De dakkapel beschikt dan over een platdak en is met kunststof afgewerkt. Overigens gelden de genoemde prijzen niet alleen in Almere, maar ook in Dronten, Urk en niet te vergeten Zeewolde.

Vaak ontstaat prijsverschil door toedoen van de eigen wensen of door de gemeente, want in iedere gemeente gelden per slot van rekening andere legestarieven. De tabel hieronder toont de leges in de Flevolandse gemeenten en het voorbeeld in de laatste kolom is berekend op een dakkapel van € 4.000.

MinimaalRekenmethodeVoorbeeld
Dakkapel Almere€ 2593,20% v. d. bouwkosten€ 259
Dakkapel Lelystad€ 42,352,10% v. d. bouwkosten€ 84
Dakkapel Emmeloord€ 1502,25% v. d. bouwkosten€ 150
Dakkapel Dronten€ 142,60€ 142,60 tot € 5.000 bouwkosten€ 142,60
€ 36,30 + 1,91% v. d. bouwkosten tot € 50.000 bouwkosten
Dakkapel Urk€ 2052,40% v. d. bouwkosten€ 205
Dakkapel Zeewolde€ 110,151,80% v. d. bouwkosten€ 110,15

Regels dakkapel Almere, Emmeloord en …

U bepaalt helemaal zelf hoe de dakkapel op de achtergevel of niet-openbaar gekeerde zijgevel eruit komt te zien, zolang maar wordt voldaan aan de landelijke regels. Op de voorgevel en openbaar gekeerde zijgevel is een totaal ander verhaal van toepassing, want daarbij heeft de gemeente een flinke vinger in de pap. In Almere bijvoorbeeld mag de voorgevel voor slechts een derde bebouwd worden, waar in de gemeente Lelystad en de gemeente Noordoostpolder de helft van het dak mag worden bedekt met een dakkapel. De regels in de andere gemeenten (Dronten, Urk en Zeewolde) vindt u hieronder.

  • Nota Almere, download hier
  • Nota Lelystad, download hier
  • Nota Emmeloord (Noordoostpolder), download hier
  • Nota Dronten, download hier
  • Nota Urk, download hier
  • Nota Zeewolde, download hier
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail