Dakkapel Groningen

De pagina Dakkapel Groningen gaat niet alleen over het plaatsen van dakkapellen in de stad Groningen, maar over de provincie Groningen. Dat betekent dat u ook de kosten van een dakkapel in Veendam en Winschoten op deze pagina kunt vinden. Verder gaan we het hebben over de legeskosten en de regels. Wanneer u bijvoorbeeld de hoogte van de leges wilt weten in Delfzijl of Hoogezand, dan zit u hier goed. Hetzelfde geldt voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de regels voor dakkapellen in Stadskanaal en de gemeente Groningen.

Kosten dakkapel Groningen, Veendam en …

Wat moet u betalen voor een dakkapel met platdak, met kunststof bekleedt, een kunststof kozijn en een breedte van 5 meter in Groningen, Veendam en Winschoten? Het antwoord is € 6.000, mits het gaat om een vergunningsvrije dakkapel zonder accessoires of franje. De meeste dakkapellen kosten namelijk € 1.200 tot € 1.300 per strekkende meter, soms iets minder, soms iets meer. Vaak vallen de kosten lager uit naarmate u meer vergelijkt, want meer concurrentie zorgt in de meeste gevallen voor een lagere dakkapel prijs.

Helaas kan niet iedere dakkapel zomaar zonder vergunning worden geplaatst. Een vergunning kost altijd geld, zelfs als de vergunning uiteindelijk niet verleend wordt. De gemeente bent u legeskosten verschuldigd, die verschillen echter per gemeente, zoals u hieronder kunt zien. Het voorbeeld in de laatste kolom is op basis van een dakkapel van € 6.000.

MinimaalRekenmethodeVoorbeeld
Dakkapel Groningen€ 107€ 36,05 per € 1.000 bouwkosten€ 216,30
Dakkapel Veendam€ 130€ 130 + 3,15% v. d. bouwkosten€ 189
Dakkapel Winschoten€ 16€ 16 per € 500 bouwkosten€ 192
Dakkapel Delfzijl€ 55,702,13% v. d. bouwkosten€ 127,80
Dakkapel Hoogezand€ 167,503,80% v. d. bouwkosten€ 228
Dakkapel Stadskanaal€ 1151,96% v. d. bouwkosten€ 117,60

Regels dakkapel Groningen, Winschoten en …

In de provincie Groningen mogen dakkapellen op de voorgevel en openbaar gekeerde zijgevel niet al te groot worden gemaakt. Wanneer u woont in Groningen, dan kunt u de dakkapel niet groter maken dan 30 procent van de breedte van het dakvlak met een maximum van 2 meter. Precies hetzelfde geldt in gemeente Oldambt (Winschoten). Toch bieden de regels in gemeente Delfzijl nog minder ruimte, want daar mag een dakkapel niet breder en hoger worden gemaakt dan 1 meter. De regels in de andere Groningse gemeenten vindt u in de welstandsnota’s hieronder.

  • Nota Groningen, download hier
  • Nota Veendam, download hier
  • Nota Winschoten (Oldambt), download hier
  • Nota Delfzijl, download hier
  • Nota Hoogezand (Hoogezand-Sappemeer), download hier
  • Nota Stadskanaal, download hier
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail