Dakkapellen





Je kunt dakkapellen op tal van manieren in groepen verdelen. Dat kan op basis van het dak en de vorm die ze hebben, het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, de manier waarop ze geplaatst worden of de kosten die ze met zich meebrengen. Op de pagina Dakkapellen introduceren we iedere dakkapel even kort en geven we aan waar u meer over de desbetreffende dakkapellen kunt vinden. Dit doen we aan de hand van rode linkjes.

Verdeling op basis van het dak en de vorm

In Nederland hebben verreweg de meeste dakkapellen een platdak, dat is niet heel vreemd. De uitvoering met platdak is namelijk het goedkoopst en doorgaans zonder vergunning te plaatsen. Tegenover de uitvoering met platdak staat de dakkapel met het pannendak, waarvan er drie varianten zijn. Je hebt de zogenaamde sleepdakkapel, die zorgt voor een zelfde hoeveelheid ruimtewinst als een platdak dakkapel, maar oogt een stuk eleganter door het schuine dak.

De andere twee dakkapellen met pannendak zijn de verlegde nokdakkapel en de nokverhoging. Beiden worden toegepast als de zolder niet over voldoende hoogte beschikt. De verlegde nokdakkapel is de kleinere en goedkopere variant, die alleen de voor- of de achtergevel verhoogt. U kunt een nokverhoging overwegen wanneer u beide gevels wilt verhogen en over een ruim budget beschikt.

Verdeling op basis van het materiaal

De meest verkochte dakkapel in ons kleine land is de kunststof dakkapel, maar wat is dat nu eigenlijk en tussen welke materialen kunt u nog meer kiezen. Een houten casco vormt de kern van iedere kunststof dakkapel, de naam is te danken aan de kunststof afwerking en het kunststof kozijn. Voor houten dakkapellen geldt dezelfde redenering. Daarentegen dankt een polyester dakkapel zijn naam aan het polyester casco, waaraan overigens een flink hoog prijskaartje hangt.

Verdeling op basis van de manier van plaatsen

Of de dakkapel nu een platdak of pannendak heeft, afgewerkt is met hout of kunststof, het verandert niets aan de manier van plaatsen van een dakkapel specialist. Je hebt op basis van de plaatsingsmethode twee groepen specialisten. De eerste groep bouwt de hele dakkapel op in een fabriek en plaatst deze zogenaamde prefab dakkapel binnen 1 dag met behulp van een kraan. De tweede groep kiest ervoor de dakkapel traditioneel ter plaatste in elkaar te zetten.

Renoveren of vervangen

Niet voor iedereen geldt dat ze een nieuwe dakkapel nodig hebben, soms heeft het bestaande exemplaar alleen een opknapbeurt nodig. Over dakkapel renovaties kunt u meer lezen op de gelijknamige pagina, ook vindt u op deze pagina informatie over het vervangen van dakkapellen. Vragen worden beantwoord als: heeft u een vergunning nodig voor het renoveren of vervangen van de huidige dakkapel.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail