De prefab dakkapel geniet meer bekendheid dan de traditionele dakkapel. Dat komt doordat gedacht wordt dat alleen prefab dakkapellen in 1 dag geplaatst kunnen worden. De waarheid is echter anders, want ook veel traditionele dakkapellen zijn binnen 1 dag klaar. Wat nog meer interessant is om te weten over traditionele dakkapellen leest u verderop op deze pagina. Aan bod komen onder andere de volgende vragen:
Wat is een traditionele dakkapel?
Een traditionele dakkapel is een dakkapel die ter plaatse wordt opgebouwd. De naam heeft het te danken aan het verleden, want vroeger werd iedere dakkapel ter plaatse opgebouwd. Anders verwoord, het is de traditionele manier van dakkapel plaatsen. Het komt wel eens voor dat een traditionele dakkapel wordt verward met een dakopbouw. Ofschoon een dakopbouw een ruimte of verdieping is die gebouwd wordt op het dak en doorgaans meer omvang heeft dan een dakkapel.
Welke voordelen hebben ze?
Net als een prefab dakkapel kunnen de meeste traditionele dakkapellen binnen 1 dag geplaatst worden, dat hangt met name af van de grote van de dakkapel. In iedere situatie kan voor de traditionele uitvoering worden gekozen, dus ook als het dak moeilijk bereikbaar is. Doorgaans sluit een traditionele dakkapel beter aan op de bestaande dakconstructie. Na het plaatsen vormt het niet nog een soort van losse constructie die als het ware boven het dak zweeft. In het geval van een nokverhogende dakkapel kiest een meerderheid van de mensen voor de traditionele manier.
Wat kosten ze?
De kosten van een traditionele dakkapel zijn ongeveer even hoog als van een prefab dakkapel. Soms moet net even iets meer betaald worden voor de traditionele uitvoering en een andere keer geldt dat voor de prefab uitvoering. Normaal gesproken kosten beiden € 1.300 per strekkende meter.
Hoe worden ze geplaatst?
Op een aantal punten wijkt de traditionele manier van plaatsen af van de prefab manier. Hoe traditionele dakkapellen geplaatst worden hebben we hieronder verwoord.
- De dakkapel specialist verwijdert eerst de dakpannen en het dakbeschot.
- Daarna wordt het houten casco van de dakkapel in orde gemaakt, ofwel het dak en de zijwanden.
- Niet veel later is het kozijn aan de beurt en volgt ook het isolatiemateriaal.
- Waarna de zijwanden en boeidelen worden bekleed met hout, kunststof, zink of een andere materiaalsoort.
- De laatste stap bestaat uit het aanbrengen van dakbedekking en het verder waterdicht maken van de dakkapel.
- Behalve als u de dakkapel aan de binnenkant wilt laten aftimmeren, want dan is dat de laatste stap.