Nokverhogende dakkapellen

Niet voor iedereen biedt een dakkapel met platdak uitkomst, want sommige daken zijn gewoonweg te laag voor de standaard uitvoering. In dergelijke situaties is een nokverhogende dakkapel de meest voor de hand liggende oplossing. Een nokverhogende dakkapel zorgt niet alleen voor meer ruimtewinst in de diepte, maar ook in de hoogte.

De zolders waarop nokverhogende dakkapellen worden geplaatst zijn binnenwerks vaak niet hoger dan 1,8 meter. Daarnaast hebben ze een hellingshoek die ligt om en nabij de 30 graden. Op een nieuwbouwhuis zult u niet zo snel een nokverhogende dakkapel aantreffen, in tegenstelling tot een huis uit de jaren zestig, zeventig of tachtig. U kunt twee soorten nokverhogende dakkapellen tegenkomen, namelijk de verlegde nokdakkapel en de nokverhoging. Voor beiden geldt dat ze niet zonder vergunning kunnen worden geplaatst.

Welke nokverhogende dakkapellen zijn er?

De kleinere goedkopere uitvoering is de verlegde nokdakkapel (enkele nokverhoging). Deze dakkapel zorgt voor een hogere voor- of achtergevel. Wanneer u meer ruime wilt en beschikt over een groter budget, dan is een nokverhoging (dubbele nokverhoging) een logische keuze. Bij een nokverhoging wordt zowel de voor- als achtergevel verhoogd. Ondanks het verschil in ruimtewinst verschilt de manier maken en plaatsen van beide dakkapellen niet heel veel van elkaar. Beiden kunnen zowel prefab als traditioneel worden gebouwd en er bestaat naast een houten en kunststof variant zelfs een polyester variant.

Wat kosten ze?

Overigens bieden maar weinig dakkapel specialisten deze mogelijkheid, want een polyester nokverhogende dakkapel plaatsen is niet bepaald eenvoudig en vereist het nodige vakmanschap. Sowieso is het plaatsen van nokverhogende dakkapellen moeilijker en het zal u dan ook niet verbazen dat deze dakkapellen meer kosten. Een verlegde nokdakkapel kost 70 tot 100 procent meer dan een platdak dakkapel, dat is niet misselijk. Toch kost een nokverhoging nog een beetje meer, namelijk 100 tot 150 procent.

Wat is het alternatief?

Het is nu eenmaal zo dat niet iedereen zo’n grote zak met geld heeft klaar liggen. Gelukkig is er ook nog een goedkoper alternatief. Wanneer u niet zo heel groot bent, dan zou u kunnen overwegen een dakkapel met platdak in de nok te plaatsen. Dit kost een stuk minder dan een nokverhogende dakkapel, maar vraagt wel om een vergunning.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail