Dakkapel Noord-Holland (Amsterdam)

Wat kunt u op deze pagina allemaal verwachten? We geven op deze pagina informatie over het plaatsen van dakkapellen in verschillende Noord-Hollandse steden, zoals Amsterdam, Haarlem en Alkmaar, maar ook Amstelveen, Purmerend en Zaandam komen aan bod. De informatie beperkt zich niet alleen tot de kosten van een dakkapel, want ook de legeskosten en de regels die gemeenten hebben komen ter sprake. Het is onbegonnen werk om alle regels van iedere gemeente stuk voor stuk uit te leggen, vandaar dat u onderaan de pagina de welstandsnota van iedere gemeente kunt downloaden.

Kosten dakkapel Amsterdam, Haarlem en …

Waar u ook woont of dat nu is in Amsterdam, Alkmaar of Purmerend, de kosten van een dakkapel zijn overal ongeveer hetzelfde. U kunt er voor het gemak van uitgaan dat een kunststof dakkapel € 1.000 tot € 1.300 per strekkende meter kost. In ieder dorp en iedere stad zijn voldoende specialisten te vinden die voor u een dakkapel op maat kunnen plaatsen. De kosten worden grotendeels bepaald door uw eigen wensen en soms door de gemeente. Als u namelijk een vergunning nodig heeft, dan bent u leges verschuldigd. Dat geldt zowel in Haarlem, Amstelveen als Zaandam.

De gemeente stelt de hoogte van de leges vast, dit gebeurt niet vanuit de landelijke overheid. Zo kan het voorkomen dat u voor een dakkapel in Amsterdam meer moet betalen dan voor een dakkapel in Haarlem. De hoogte van de leges hebben we hieronder vermeld, inclusief een voorbeeld, waarbij wordt uitgegaan van een dakkapel van € 5.000.

MinimaalRekenmethodeVoorbeeld
Dakkapel Amsterdam€ 2502,96% v. d. bouwkosten€ 250
Dakkapel Haarlem€ 326,10€ 3,65 per € 100 bouwkosten boven € 4.500€ 344,35
Dakkapel Alkmaar€ 120€ 120 + 1,83% v. d. bouwkosten boven € 2.500€ 165,75
Dakkapel Amstelveen€ 76,052,90% v. d. bouwkosten€ 145
Dakkapel Purmerend€ 173,90 (tot € 4.000)3,90% v. d. bouwkosten boven € 4.000€ 212,90
Dakkapel Zaandam€ 532,902,60% v. d. bouwkosten€ 532,90

Regels dakkapel Amsterdam, Alkmaar en …

De regels voor dakkapellen op de achtergevel en niet-openbaar gekeerde zijgevel zijn in iedere gemeente hetzelfde. Voor de voorgevel en openbaar gekeerde zijgevel gelden in sommige gemeenten iets andere regels. In Amsterdam bijvoorbeeld mag de voorgevel voor 30 procent bebouwd worden, waar in Alkmaar de dakkapel tweederde van de voorgevel mag beslaan. Dat is meer dan het dubbele. De regels die gelden in de andere Noord-Hollandse steden kunnen hieronder worden gedownload, dus van Haarlem, Amstelveen, Purmerend en Zaandam.

  • Nota Amsterdam, download hier
  • Nota Haarlem, download hier
  • Nota Alkmaar, download hier
  • Nota Amstelveen, download hier
  • Nota Purmerend, download hier
  • Nota Zaandam (Zaanstad), download hier
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail