Rolluiken, screens en horren

Iedere dakkapel kan worden voorzien van een rolluik of screen. Wat een rolluik onderscheidt van een screen komt later op deze pagina ter sprake. We leggen eerst uit hoe beide zonweringen geplaatst kunnen worden.

Wat is een inbouwrolluik of inbouwscreen?

Als het gaat om rolluiken en screens, dan heb je twee groepen dakkapel specialisten. De eerste groep maakt gebruik van een gespecialiseerde dealer en koopt het rolluik of screen apart in. De tweede groep bestelt het rolluik of screen bij de kozijnleverancier en ontvangt dan een kozijn inclusief zonwering. Bij de eerste groep steunt het rolluik of screen op de geleiders, waar bij de tweede groep het kozijn voor ondersteuning zorgt.

De meeste dakkapel specialisten behoren tot de eerste groep, omdat deze manier het eenvoudiger maakt de zonwering weg te werken. Wanneer het rolluik of screen op het kozijn wordt geplaatst, dan blijft het zichtbaar en lang niet iedereen vindt dit mooi. Veel mensen geven namelijk de voorkeur aan een zogenaamd inbouwrolluik of inbouwscreen, ofwel een rolluik of screen dat is verstopt in het boeideel.

Welke voordelen hebben rolluiken?

Je hebt rolluiken met elektrische bediening, slingerbediening en bediening met bandopwinder, dat geldt ook voor screens. Buiten de bediening hebben rolluiken en screens weinig overeenkomsten. De enige echte overeenkomst is de functie die ze vervullen, want beiden beschermen tegen de zon. Een rolluik doet dat doormiddel van lamellen, een screen met behulp van een screendoek.

Verder kan gesteld worden dat rolluiken multifunctioneler zijn. Zo beschermt het niet alleen tegen de zon, het houdt ook warmte vast, maakt de ruimte donkerder, voorkomt dat mensen naar binnen kunnen kijken, dempt geluiden en maakt het inbrekers een stuk lastiger. Toch zorgen al deze voordelen er niet voor dat een rolluik duurder is dan een screen, want juist een screen kost 10 tot 20 procent meer.

Inzethorren

Naast een rolluik of screen kunt u bij de dakkapel specialist ook horren bestellen. Een inzethor kost ongeveer € 75 per stuk. Meer over horren kunt u vinden op www.kozijnen-web.nl/weetjes/horren.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail