Dakramen en dakkapellen

De meeste mensen laten een dakkapel plaatsen om ruimte te winnen en niet zozeer om een lichtere kamer te krijgen. Als dat wel het hoofddoel is, dan is een dakraam een betere optie. Een dakraam zorgt niet alleen voor meer licht, maar is ook nog een stuk goedkoper. Er zijn maar weinig dakkapel specialisten die geen dakramen plaatsen, zeker niet als eveneens een dakkapel geplaatst moet worden.

Wordt het een tuimelvenster of uitzettuimelvenster?

Net als dakkapellen heb je dakramen in alle soorten en maten. Veel voorkomende merken zijn Velux, Fakro en Roto. Dakramen kunnen worden verdeeld in twee groepen. De eerste groep zijn de tuimelvensters, waarbij het scharnierpunt in het midden van het dakraam zit. Wanneer het scharnierpunt aan de bovenkant van het dakraam zit, dan gaat het om een uitzettuimelvenster. Tuimelvensters hebben als voordeel dat ze ook op steile daken geplaatst kunnen worden. Bij een hellingshoek van 55 graden houdt het voor uitzettuimelvensters op.

Je hebt zowel houten als kunststof tuimelvensters en uitzettuimelvensters. Daarnaast kan ieder dakraam worden voorzien van accessoires. Zo vormt isolatieglas geen enkel probleem en dat geldt net zo goed voor een elektrische bediening. Andere mogelijkheden zijn handige regensensoren en zonwerende screens.

Welke maten hebben ze?

Er bestaat niet één maat dakraam. U kunt kiezen voor een dakraam van 55 bij 98 centimeter, een groter exemplaar nemen of juist de voorkeur geven aan een kleinere uitvoering. De minimale en maximale maten van tuimelvensters en uitzettuimelvensters hebben we hieronder voor het gemak opgesomd.

  • Minimale breedte en hoogte tuimelvensters: 55 x 78 centimeter
  • Maximale breedte en hoogte tuimelvensters: 134 x 140 centimeter
  • Minimale breedte en hoogte uitzettuimelvensters: 55 x 98 centimeter
  • Maximale breedte en hoogte uitzettuimelvensters: 134 x 140 centimeter
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail