Opties kozijnen

Hoe het kozijn van de dakkapel eruit komt te zien bepaalt u zelf. U beslist over het materiaal, het profiel, de kleur, het aantal vaste ramen en draaikiepramen, het glas en eventuele ventilatieroosters.

U kunt niet alleen kiezen tussen een kunststof, houten en aluminium kozijn, maar ook tussen tal van profielen. Het profielmerk verschilt per dakkapel specialist. Zo kan specialist A gebruik maken van een Veka profiel, specialist B van een Schüco profiel en specialist C van een DeCeuninck profiel. De Nederlandse markt telt ongeveer vijftien merken, voornamelijk met een Duitse achtergrond.

Vlak en verdiept kozijnprofiel

De leveranciers van deze merken bieden niet één profieltype aan. Iedere leverancier heeft een uitgebreid palet aan profielen, die allemaal beschikken over specifieke eigenschappen. Het wordt een te lang verhaal als we alle profielen moeten gaan behandelen. Voor het gemak houden we het op twee profielsoorten, namelijk het vlakke profiel en het verdiepte profiel. Een kozijn met vlak profiel is minder diep, kost minder en heeft een moderne uitstraling. Het tegenovergestelde kan gezegd worden over een kozijn met verdiept profiel, dat vaak een authentieke uitstraling heeft.

Isolatieglas

Niet alleen kunt u kiezen tussen verschillende profielen. U heeft ook wat te kiezen op het gebied van glas. Wordt het gewoon dubbelglas of wilt u HR++ glas of zelfs driedubbelglas. De besparing per vierkante meter glas is € 6 op jaarbasis als u kiest voor HR++ glas in plaats van standaard dubbelglas. De vraag is of u dit de moeite waard vindt. Naast deze vormen van isolatieglas kunt u ook andere glassoorten overwegen, zoals:

  • dikker glas en gasgevuld glas;
  • melkglas en spiegelglas;
  • gelaagd glas;
  • en gekleurd glas.

Ventilatie

Een kozijn kan op twee manieren zorgen voor ventilatie. Je kunt de draaikiep- of draairamen open zetten voor ventilatie of ventilatieroosters plaatsen in het kozijn. Een ventilatierooster kost ongeveer € 100 per strekkende meter, ongeacht het merk. De meest voorkomende merken zijn Aralco, Buva, Duco en Renson. Iets minder voorkomende merken zijn Alusta, Heycop en Tunal. Normaal gesproken is één ventilatierooster voldoende voor een hele zolderkamer.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail