Onze berichten

Bekijk afbeelding

Is een legesverhoging echt zo erg?

Wanneer u met enige regelmaat het nieuws volgt, dan zult u ongetwijfeld hebben meegekregen dat niet iedere gemeente het heel nauw neemt met de regels die de landelijke overheid opstelt. Nog maar kort geleden werd bijvoorbeeld bericht dat veel gemeenten de onroerendezaakbelasting (OZB) flink meer verhoogd hebben dan is toegestaan. Helaas geldt dat voor meer belastingen en gemeentelijke tarieven. Zo moet in veel gemeenten ieder jaar weer meer betaald worden voor een nieuwe dakkapel en kozijnen en waarom mag Joost weten.

Gelukkig is niet voor iedere dakkapel een vergunning nodig, zoals voor een dakkapel op de achtergevel en op veel zijgevels. Mensen die een kapel op de voorgevel willen hebben of een kapel zonder platdak ontkomen echter niet aan het soms stroeve gemeentelijke apparaat. Zodra de gemeente zich met de situatie bemoeit zijn er extra kosten aan verbonden, in dit geval legeskosten.

Waar moet u aan denken?

De hoogte van de legeskosten zijn vrijwel altijd afhankelijk van de prijs van de dakkapel exclusief btw. Op basis van de dakkapel prijs berekent de gemeente de legeskosten. In de meeste gemeenten geldt een minimumtarief en wordt gebruik gemaakt van een vast percentage. Er zijn gemeenten die de hoogte van de rekening bepalen door een vast bedrag te rekenen per € 500 of € 1.000 aan bouwkosten en zo zijn er nog enkele methoden.

Gemeente Amsterdam bijvoorbeeld werkt met een minimumbedrag van € 250 en hanteert een percentage van 2,96%. Waar in Utrecht een minimum geldt van € 133,30 en een percentage van 2,26% en in Enschede een vast bedrag van € 32,70 voor iedere meter dakkapel. Een kleine vergunningsplichtige kunststof dakkapel van 2 meter breed met een prijs van € 3.500 kost in Amsterdam € 250 aan leges, in Utrecht € 133,30 en in Enschede € 65,40. De centrale vraag is: zou het uitmaken wanneer de legestarieven lichtelijk worden verhoogd?

Het antwoord is simpel en eenduidig

Het antwoord is nee, althans als we het hebben over relatief kleine bouwprojecten met een betrekkelijk lage prijs. Het maakt niet zoveel uit wanneer men in Amsterdam besluit het tarief te verhogen naar 3%, in Utrecht naar 2,40% en in Enschede naar € 35. Het gaat pas pijn doen als het gaat om klussen van tienduizenden euro’s, want dan valt de rekening wel een stuk hoger uit.

Op zich is een legesverhoging niet heel erg, alleen is het vaak niet moreel te verantwoorden. Waarom moet een gemeente de tarieven verhogen? Hebben ze opeens te maken met veel hogere lasten? Dat zijn vragen waar nooit exact antwoord op zal worden gegeven. Niet door de landelijke overheid, laat staan door de gemeente in spe.