Onze berichten

Bekijk afbeelding

Verlaagd btw-tarief

De Haagse elite probeert al geruime tijd de problemen op de woningmarkt te verhelpen. Zodoende heeft het kabinet op 13 februari 2013 in samenspraak met oppositiepartijen ChristenUnie, D66 en SGP een nieuw pakket maatregelen vastgesteld die de woningmarkt moeten stimuleren. Een belangrijke maatregel uit het pakket is het verlagen van het algemene btw-tarief (21%) op arbeidskosten bij herstel- en renovatiewerkzaamheden naar 6%.

In het pakket maatregelen zijn wel enkele voorwaarden opgesteld. De woning waaraan de herstel- en renovatiewerkzaamheden plaatsvinden, moet ouder zijn dan 2 jaar na het eerste tijdstip van ingebruikneming. Het verlaagde btw-tarief is alleen van toepassing op arbeidskosten en niet op materiaalkosten en de werkzaamheden moeten zijn afgerond tussen 1 maart 2013 en 1 juli 2015.

Het herstellen en renoveren van woningen

Een bouwbedrijf mag rekenen met het verlaagde btw-tarief als deze onderdelen van de woning herstelt, onderhoudt, vergroot, vernieuwt of vervangt. In 2010-2011 is het algemene btw-tarief al eens tijdelijk verlaagd, maar toen kwamen beroepsgroepen als architecten en hoveniers hiervoor niet in aanmerking. Het verlaagde btw-tarief geldt ook voor producten die op maat worden gemaakt voor een woning, zoals inbouwkasten en dakkapellen en kozijnen.

Als de herstel- en renovatiewerkzaamheden aan uw woning op 20 maart 2013 worden afgerond, dan mag het bouwbedrijf u op bijvoorbeeld 10 februari 2013 al een factuur toesturen met het verlaagde btw-tarief. Als de herstel- en renovatiewerkzaamheden aan uw woning op 12 juli 2015 worden afgerond, dan kunt u bij wijze van spreken al op 16 december 2014 een factuur ontvangen met het algemene btw-tarief.

Reacties (2)

  1. Jammer dat niet langer gebruik gemaakt kan worden van het lagere btw-tarief. Ik had graag nog even geprofiteerd. Nu kost mijn dakkapel een paar honderd euro duurder.

    1. Anton van der Linden /

      Ja, inderdaad. Maar er moest een keer een eind aan komen. Toch had ik liever nog wel even willen profiteren van het voordeel.

Geen reacties meer mogelijk.