Onze berichten

Bekijk afbeelding

Energie besparen

De nieuwe dakkapel is klaar. Het huis ziet er beter uit, ook het aanzicht is er beter op geworden. Maar de kinderen hebben een groene vraag, waar ik eigenlijk het antwoord ook niet op weet. Kost dat nu meer stroom, een dakkapel? De dakkapel kosten zijn al hoger dan ik dacht, omdat nu de nieuwe zolderkamer gebruikt gaat worden als slaapkamer en dus ook de binnenkant afgewerkt moet worden.

Goede afspraken maken

Een dakkapel maakt van de zolder een bruikbare kamer, in ons geval een slaapkamer voor de dochter des huizes. Dat wil zeggen dat ze die slaapkamer in de winter lekker warm gaat stoken. Dus de energiekosten gaan voor ons gezin omhoog, dat is zeker. Maar dat is geen verspilde energie.

We hebben goede afspraken gemaakt met de aannemer, dus is onze dakkapel gemaakt van hout en heel goed geïsoleerd. Hoewel een polyester dakkapel beter isoleert dan een dakkapel van hout of kunststof, is een polyester dakkapel een kleine 20% duurder. Daarmee wordt de terugverdientijd van de betere isolatie wel heel erg lang. Bovendien is polyester chemisch en dus erg duur om op een milieuvriendelijke manier af te breken na gebruik.

Warmte-isolatie

Ook de warmte-isolatie van de drie mogelijke materialen zijn niet echt verschillend. Bovendien verliest een dakkapel de meeste warmte via de glazen vensters, dus hebben we dubbele beglazing in de vensters van onze dakkapel laten zetten.

Maar ook het correcte gebruik van isolatiemateriaal kan helpen het verlies aan warmte tegen te gaan. Steenwol heeft een isolatiewaarde van 0,022 tot 0,042. Die waarde moet worden toegevoegd aan de isolatiewaarde van het houten constructiemateriaal. Die is veel hoger dan de isolatiewaarde van andere bouwmaterialen.

De rekening

Er zijn meer manieren om invloed uit te oefenen op uw energierekening. We zijn erachter gekomen dat onze energierekening te hoog is voor ons energiegebruik. We hebben daarom besloten een andere energieleverancier te kiezen, waar we minder betalen.

We kwamen erachter dat het vastrecht, energie tarief per kWh, m³ gas en de service- en administratiekosten worden bepaald door de leverancier van onze energie en dus verschillend zijn per leverancier.

Ander gebruik

Door het bouwen van de dakkapel wordt onze energierekening dus wel hoger. Dat komt niet, omdat we veel warmte en dus energie verliezen, maar omdat we op een andere manier met onze energie omgaan; er anders gebruik van maken.

Mijn dochter heeft nu een ruime, warme slaapkamer, waar ze ook haar huiswerk kan maken en vriendinnen kan uitnodigen. Dat is een toegevoegde waarde, niet alleen voor de woning maar ook voor ons gezin.