Onze berichten

Bekijk afbeelding

Tweede hypotheek

Een dakkapel is een forse investering, die niet door iedereen zelf kan worden bekostigd. Een tweede hypotheek of krediethypotheek biedt in dergelijke situaties uitkomst. Mensen die kiezen voor een tweede hypotheek sluiten een lening af op hetzelfde onderpand, de overwaarde van de woning wordt hierdoor optimaal gebruikt. Als u een tweede hypotheek afsluit, bijvoorbeeld voor een dakkapel, dan bent u niet verplicht dezelfde hypotheekvorm aan te houden als bij de eerste hypotheek, evengoed geldt dat voor de rentesoort. In theorie kunt u zelfs een tweede hypotheek afsluiten bij een andere verstrekker, toch gebeurt dat in de praktijk nauwelijks.

De dakkapel financieren met een tweede hypotheek

Gelijk aan de eerste hypotheek kan ook bij de tweede hypotheek de rente worden afgetrokken, maar dan moet u het geleende geld wel gebruiken om de woning te onderhouden of verbeteren. Een dakkapel zorgt voor een verbeterde woning en een verhoogde woningwaarde, waardoor u de hypotheekrente kunt aftrekken. Er is sprake van een krediethypotheek, als de hypotheekrente niet kan worden afgetrokken. Een tweede hypotheek of krediethypotheek is zeer populair onder woningbezitters, want een nieuwe dakkapel of kunststof kozijnen kunnen hierdoor relatief goedkoop worden gefinancierd.

U kunt niet zomaar een tweede hypotheek afsluiten, want u moet een taxatierapport of WOZ beschikking van de gemeente bezitten. Het is aannemelijk dat een dakkapel de woningwaarde laat stijgen, in het taxatierapport moet dan de executiewaarde van de woning worden vermeld na het plaatsen van de dakkapel. Bij een tweede hypotheek wordt het geleende geld niet direct uitbetaald, maar ondergebracht in een bouwdepot. U zult de bank eerst uw facturen moeten overleggen, voordat zij overgaan tot betalen, dit kan een nadeel zijn als een gedeelte van de dakkapel moet worden aanbetaald.

Voordelen tweede hypotheek

  • Tweede hypotheek of krediethypotheek is goedkoper dan persoonlijke lening.
  • Bedragen die zijn afgelost kunnen binnen de afgesproken kredietlimiet weer worden opgenomen.
  • Wanneer de tweede hypotheek wordt gebruikt voor onderhoud aan de woning, behoudt u het recht op hypotheekrenteaftrek.

Nadelen tweede hypotheek

  • U zult bij het afsluiten van een tweede hypotheek notaris- en afsluitkosten moeten betalen.
  • De overwaarde van uw woning moet u kunnen aantonen, via een taxatierapport of gemeentelijke WOZ beschikking.
  • Hoge extra kosten maken het niet aantrekkelijk kleine bedragen op te nemen bij een tweede hypotheek.